«Under krigens press» – lokalhistorie fra krigsdagene

Gjesteskribent: Marius Mark Pedersen

For omtrent fem år siden ble jeg kjent med Kjersti Ruud, som har bidratt med historier fra Asperud og Rydningen. Hennes farfar bygde Villa Vesthagen i Asperudveien 5, og hun delte med meg at faren hennes, Einar Ruud, vokste opp der. Einar ble senere sjåfør for Max Manus under andre verdenskrig. Einar og Max hadde vært barndomsvenner og gikk i samme klasse på Ljan skole. Max Manus og faren, Juan, bodde i nabolaget, nærmere bestemt på den gamle plassen Asperud.

Kjersti og jeg har lenge snakket om å skrive om Einar, en viktig person for motstandsbevegelsen. Han var med på å hente utstyr fra flydropp i Østmarka og deltok i flere sabotasjeaksjoner mot tyske troppeskip i Oslofjorden. Max Manus skrev om sine krigsopplevelser allerede i 1945, og Einar er nevnt i bøkene hans. Men hvem var egentlig Einar Ruud? Det får du svar på i den nye boken Under krigens press, som utgis i mars. Det er en god anledning til å utgi boken i år, i forbindelse med at det er 80 år siden andre verdenskrig tok slutt.

Mette Manus, datteren til Max, skrev til meg og fortalte: «Det er flott at disse historiene, som tidligere har vært ukjente, nå blir fortalt. Krigens pris var stor, og uten hverdagsheltene ville det vært nesten umulig å få tilbake et fritt Norge.«

Jeg var også heldig å få kontakt med Stine Holmen, som delte både bilder og unike historier fra Asperud, hvor hennes onkel Danalf Christensen bodde sammen med familien. Det var de som delte andre etasje med Max Manus og faren Juan. For to år siden intervjuet jeg både sønnen og datteren til Danalf, og fikk et spennende og unikt innblikk i krigens dager på Asperud. Stine Holmen delte også sin far Anders Holmen sin historie. Han var en sterkt ettersøkt Milorg-kurer som skjulte seg i samme huset hvor familien Christensen bodde. Historien tok en romantisk vending da Lillian, søsteren til Danalf, kom på besøk. Disse historiene er verdifulle og gir et viktig bidrag til lokalhistorien. Nå er de samlet i den nye boken.

De siste årene har jeg skrevet om gipsmakeriet Figur Kunst A/S på Nordre Ås. Dette var en arbeidsplass for blant andre den italienske kunstneren Gino Manca, og det var her Ivo Caprinos berømte figur Televimsen ble produsert. Alf Johannessen, disponenten for firmaet, ble beskrevet av de ansatte som en hyggelig og rettskaffen leder.

Til tross for grundig research fant jeg lite informasjon om Johannessen utover hans rolle i firmaet, og jeg slo meg til ro med det. Men plutselig oppdaget jeg at han tidligere hadde vært marineintendant og underviste ved marinens base i Horten – en opplysning som åpnet et helt nytt kapittel i historien om disponenten på Holmlia.

Denne nye informasjonen førte til videre research, og jeg oppdaget at Johannessens liv var langt mer komplekst og innholdsrikt enn jeg først hadde trodd. Blant annet valgte han å bli medlem av Nasjonal Samling, med en oppriktig tanke om å sikre norske interesser under tyskernes okkupasjon. På den tiden var det mange som trodde at dette kunne være en måte å beskytte Norge uten å overlate all kontroll til tyskerne. I en presset situasjon ble Johannessen utnevnt til NS-ordfører i Bergen.

Under landssvikoppgjøret i Bergen byrett ble han anklaget for flere forhold, men vitnesbyrd viste en annen side av historien. Johannessen fikk gjennomgående ros for sitt arbeid, og det ble fremhevet hvordan han hadde jobbet for byens beste uten å implementere tyskernes ‘nye orden’. Hans historie gir et tankevekkende innblikk i vanskelige valg og konsekvenser som kunne oppleves som urettferdige.

Johannessens historie handler om usikkerhet, skjebne og det å bygge et livsgrunnlag etter krigen – en historie som, etter min mening, fortjener å bli lest av flere.

I tillegg inkluderer jeg Arnfinn Nygaards historie om Ivar Thidemansen. Han skulle sendes til konsentrasjonsleir i Tyskland, men en gammel forretningsavtale med Quisling reddet ham i siste liten. Thidemansen spilte en nøkkelrolle under kuppet i Norges Bank. Historien har jeg supplert og oppdatert med nye opplysninger.

Historiene om Einar Ruud, familien Christensen, Anders Holmen, Alf Johannessen og Ivar Thidemansen gir unike innblikk i både lokale og nasjonale begivenheter under andre verdenskrig. Gjennom boken har jeg ønsket å belyse hvordan enkeltpersoner, hver på sin måte, møtte krevende utfordringer og bidro til vår felles historie.

Jeg gleder meg til å dele mer med dere under boklanseringen på Deichman Holmlia, 4. mars 2025, kl. 18:30.

Mer informasjon, påmelding og forhåndsbestilling av bok::

https://boklansering.parkforlag.no

VELKOMMEN!

Marius Park Pedersen
Forfatter og prosjektleder

holmliahistorie.no
parkforlag.no

Marius hvit bakgr.png